Promovirano 50 policajaca DKPT

15/10/2019

U nazočnosti najviših predstavnika sigurnosnih institucija naše zemlje, danas je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u čin policajac' promovirano 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Riječ je o XII. generaciji koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku I.razine.

Školovanje kadeta DKPT u Agenciji je započelo 4.3.2019.godine, a njihov program temeljne policijske obuke za čin 'policajac' trajao je sedam mjeseci, tijekom kojih je realizirano 1336 nastavnih i radnih sati, podijeljenih u tri nastavne faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava.

U prigodnom obraćanju ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja je istaknuo kako su kadeti u proteklih sedam mjeseci stekli temeljna znanja koja kroz rad moraju usavršavati. Naglasio je kako policijski posao traži stručnost, odgovornost, upornost, požrtvovnost, timski rad i zakonitu primjenu policijskih ovlasti.

Prije uručenja certifikata, kadetima su se prigodnim riječima obratili i zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Ivica Bošnjak, te pomoćnik ministra sigurnosti Mate Miletić. Nakon čestitki, naglašavali su kako su kadeti izabrali častan, ali iznimno težak posao. Navodeći kako je Direkcija u postupku selekcije kadeta zaprimila tisuću prijava, Bošnjak je kazao kako se nada da su izabrali najbolje i da se među danas promoviranim policajcima nalaze možda i budući voditelji ove institucije.

Nastavni plan i program kojeg su savladali kadeti sadrži 17 nastavnih predmeta među kojima su: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještine gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, ljudska prava, ustavno uređenje, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, informatika, engleski, kriminalistička psihologija, te nadležnosti i poslovi DKPT.

Ova generacija kadeta DKPT školovanje je završila s vrlo dobrim uspjehom – 4,12, a kadetkinjom generacije Nastavničko vijeće je proglasilo Eldu Mejrić.

Na koncu današnje svečanosti, ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova dodijelio je pohvalnice Ivanu Pinjuhu, voditelju Odsjeka za specijalističku obuku i Nerminu Dumporu, predavaču policijskih ovlasti i etike za nemjerljiv prinos organiziranju i provedbi, kako temeljne tako i različitih vidova specijalističke obuke.