IADLEST-oв сертификат потврда да AEPTMиспуњава међународне стандарде

16/01/2020

Марк Дамишио, менаџер за грантове и акредитације Међународнога удружења директора за стандарде и обуке у области спровођења закона (IADLEST), данас је Бранку Вукоји, директору Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова (АЕPTM) уручио сертификат IADLEST-а, који је признање да Агенција испуњава међународне стандарде по питању спровођења обука, али и по питању укупнога функционисања полицијских академија.

IADLEST-ов програм за акредитацију развили су стручњаци за обуку и стандарде за јавну безбједност. Током двогодишњега акредитацијскога процеса, Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова је уложила напоре да се, у областима гдје је то било неопходно, подузму активности да се стање усклади са најбољим свјетским праксама и стандардима. У септембру прошле године IADLEST-ов тим за цертификацију и акредитацију полицијских академија урадио је коначну процјену у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова, која је прва од три академије у држави која је приступила процесу акредитације. Процјенитељском тиму пружене су информације о раду Агенције, а у складу с 53  стандарда којима су покривена питања статутарне и регулаторне усклађености, међусобних споразума и политика о пружању помоћи, потом кадровска питања, поступци рада, објекти, вођење евиденције, планирање обуке, провођење обуке, полазници, информацијске технологије, фискална питања и опрема.

„Добили смо изнимно битан сертификат који је обавеза и потицај да у  наредном периоду настојимо још више унаприједити наш рад“ – казао је на пригодној свечаности директор Вукоја. Помоћник министра сигурности БиХ Мате Милетић је након честитки, изјавио да је овај сертификат заправо 'побједа знања и струке односно људске упорности да прелази у тежњама границе чак и властитих могућности'.

„Можете бити поносни на то што је ова Агенција тек друга образовна установа у региону која добива ово престижно признање, након академије на Косову. Ово је резултат напорнога рада и преданости особља ове агенције. То сте ви који сте овдје данас и зато треба да будете поносни. Коначно, акредитација потврђује да Агенција испуњава највише међународне стандарде у погледу стандарда и обуке. То значи да радите исправно“ – казао је, уз остало, Бењамин Роквел, директор INL-а (Уред за сарадњу агенција за спровођење закона у борби против опојних дрога Владе САД) у БиХ којему је, на крају свечаности, директор Агенције уручио плакету са захвалницом за подршку и унапрјеђење рада ове институције.